Viața

Is anybody out thereSinguri. Până acum, atât cât pot eu cunoaște, suntem cam singuri în universul ăsta. Dar oare așa să fie? Chiar să nu mai existe o altă formă de viață în universul acesta nemărginit și enigmatic? Până la proba contrarie…aș putea zice că nu. S-a tot vehiculat ideea de vizite din alte galaxii, de vizite extra-terestre, și chiar dacă eu nu am făcut cunoștință cu aceste personaje, nu cred că nu e și o urmă de adevăr pe undeva. Și nu cred că voi avea onoarea în viața asta de a cunoaște alte specii în afara celor pământene (și nici pe cele pământene nu le voi cunoaște pe toate).

Dar asta nu mă împiedică să nu mă gândesc la alte lumi, cu toate că mintea mea e destul de limitată la experiența, stimulii și la cunoștințele pe care le dobândește în mediul în care se dezvoltă. Intră în joc creativitatea și imaginația, dar oricât de departe ai putea zbura cu gândul, nu poți ști cu certitudine ce e dincolo de atmosfera terestră. Și inevitabil apar întrebări, dar toate întrebările sunt relaționate cu orânduirea pământeană. Întrebări de genul: cum comunică, pentru că până și pentru o specie superioară sau inferioară nouă, comunicarea e esențială. Ce mediu de transmitere informațională folosesc celelalte specii – și le numesc specii pentru a reduce termenii. Cum simte acea specie e iar esențial, zic eu. Ca să nu mai vorbesc de emoții și de curiozități (oare oi coincide în acest moment cu un alt specimen extra-terestru care scrie și se întreabă același lucru ca mine fix în acest timp în care o fac eu?). Oare au instincte ca și noi? Și se lasă ghidați de ele? Au aceeași idee de corp fizic și mental? Aș mai fi curioasă ce fel de literatură au și pe ce se bazează. Și bineînțeles, cred că rețelele de socializare sunt cu totul altele decât cele cunoscute nouă.

Dar o mare enigmă a mea e cea legată de geneză. Unii dintre noi suntem preocupați de acest lucru: de unde venim și încotro ne îndreptăm. Și ne ghidăm pașii conform credințelor personale. Oare, dincolo de această lume pământeană există această preocupare? Preocupare a genezei, a primei faceri, a primei nașteri și a primei întrebări? Și mai presus de toate, cum este percepută această idee? Au zei cărora să li se închine, au conștiință spirituală?

Și cum bine se știe (cel puțin la nivel pământean), o civilizație are și un nivel progresiv care s-ar putea traduce prin evoluție științifică. Evoluția medicală iar e o cheie importantă în dezvoltarea rasei și în perpetuarea speciilor. Încotro se îndreaptă aceste civilizații? Care e rolul lor în univers? (Nu că l-aș fi găsit pe al nostru ca să mă întreb de al lor).

Și oare ce preocupări or avea în timpul liber? Iar acum, odată cu această întrebare,  ideea de timp liber mi se pare ciudată. Pentru că timpul liber nu există. Dar revenind, ce or face când nu fac nimic? Mmm, nici asta nu sună prea bine, nu? Oare or avea timp să perceapă timpul? Cunosc această noțiune, cea a timpului? Cum și la ce se raportează viața lor? Viața lor…care nu știu cum e cuantificată și cât de lungă poate fi. Și nici măcar nu îmi pot imagina acest lucru.

foto

2 comentarii la „Viața

 1. Coco

  Really, viata extraterestra? Ca un crestin ortodox practicant ce te stiu gandurile astea sunt …cam de liceu as zice, cand credeam in Adam si Eva lui Rebreanu, dar acum…pe unde-ti umbla gandurile? Pamatul catre tine…nu suntem noi o specie suficienta la care sa te gandesti?

  Răspunde
  1. Patricia B.

   Ba da, în majoritatea timpului mă gândesc la lucruri pământene și la specia umană, mai accesibile, dar din când în când îmi place să evadez în neant și să mă gândesc la ce se întâmplă dincolo de ceea ce putem ajunge să cunoaștem. Până acum ca prezentare istorică, am fost mereu în comparație temporală cu noi înșine (civilizații ancestrale vs noi cei de azi ca o simplificare), dar nu în comparație cu „alții”. Dacă trebuie sau nu să ne comparăm cu cei de „afară” … mi-ar plăcea să am capacitatea de a putea trece pragul terestru (și știu că e misiune imposibilă)… Dar nu sunt decât niște gânduri și întrebări până la urmă, care apar în urma citirii unor articole despre misiuni recente în afara spațiului terestru.

   Răspunde

Lasă un răspuns