Știrile de la ora cinci

De foarte mulți ani, în toate mediile de comunicare există știri care vorbesc despre creșterea insecurității și degradarea vieții sociale .

Violența capătă noi valențe în vremurile noastre, iar cuvinte ca „șoc” și „senzațional” și-au pierdut de ceva vreme sensurile primare. Nu se întâmplă nimic altceva în lumea asta decât chestii șocante și senzaționale, dar nu acel senzațional pozitiv, ci senzaționalul șocant.

Dar toate aceste întâmplări au ca bază o creștere haotică a impulsurilor. Ele nu fac altceva decât să reflecte imaginea societății în care trăim, imagine care e creionată tot mai des și mai clar de indivizi care își pierd controlul asupra propriei persoane, dar și a emoțiilor.

Suntem invadați de știri în care motivul unei crime sau al unei bătăi este un simplu obiect care în mod normal nu ar genera nici un conflict, sau un simplu gest făcut într-un moment mai puțin prielnic sau pur și simplu fatalitatea de a te afla la locul nepotrivit într-un moment de rătăcire al celuilalt  și care generează o întreagă serie de reacții incontrolabile și cu repercusiuni destul de severe.

În ultimii ani asistăm vrând nevrând la o bombardare constantă din partea mass-media, a colegilor, a prietenilor, a vecinilor cu astfel de informații care reflectă de altfel gradul nostru de disperare, de lipsă de înțelepciune, de refulare a sentimentelor de frustrare și mânie. La un grad mai mic sau mai mare.

Toți suntem predispuși la a ne pierde cumpătul, dar nu toți ajungem să ne pierdem rațiunea, autocontrolul, să ne lăsăm orbiți de furie și dominați de latura animalică. Cei care pierd în fața substratului emotiv ajung la știri. Unii dintre ei. Marea majoritate rămâne în anonimat, dar asta nu o face mai puțin importantă pentru comunitatea din care face parte sau pe care a dezechilibrat-o. Moral și social.

Dar toate aceste știri, toate aceste discuții la colț de stradă, la cafea, în pauza de prânz, sau la coada de la casă duc de fapt la instalarea unei depresii colective. Pentru că nu poți rămâne imun la ceea ce se întâmplă în jurul tău, și mai ales dacă micul (sau marele) incident se petrece în perimetrul tău de acțiune. Adică în zona în care locuiești sau activezi ca individ social.

Un lucru e cert: rațiunea celor slabi (de înger) de multe ori se vede învinsă de impus, de ura care se instalează în câteva secunde și de frică. Iar dacă aceste sentimente nu se canalizează și nu se materializează în știrile de la ora 5, apar frustrările. Iar odată instalată frustrarea, nefericirea este asigurată. Și trebuie scoasă la suprafață. Iar când iese, toată acea agresivitate acumulată în timp devine subiectul unui reporter sau al unei vecine mai curioase ori al vreunui coleg mai dornic de comunicare.

Dar după toate astea rămân …doar regretele.

2 comentarii la „Știrile de la ora cinci

Lasă un răspuns